nauka.offnews.bgНесъмнено в центъра на вниманието на мнозина е новата епидемия от

...
nauka.offnews.bgНесъмнено в центъра на вниманието на мнозина е новата епидемия от
Коментари Харесай

Коронавирус срещу грип в шест прости графики

nauka.offnews.bg

Несъмнено в центъра на вниманието на мнозина е новата зараза от ковид, вече обявена за пандемия от СЗО.

Често короновирусната болест е сравнявана с грипа.

По-подробна публикация за разликите сред двете може да прочетете тук, само че ето няколко елементарни диаграми, които ще ви оказват помощ да получите визия.



Що се отнася до броя на случаите, Covid-19 обгръща несравнимо по-малко хора от грипа. Трудно е да се каже какъв брой души страдат от грип всяка година, само че са десетки или стотици милиони - една оценка на СЗО приказва за 800 милиона, което е 10% от популацията на земята.

На пръв взор това може да наподобява, че даже не си коства да се занимаваме с ковид. Инфекциите и смъртните случаи, породени от грипа, са с няколко порядъка по-високи от тези на ковид.

Но основната разлика тук е, че грипът е вече  одобрено сезонно заболяване, за което се знае доста и може да се противодейства, а Covid-19  не е.

Нека забележим още разлики.



Базово репродуктивно число на Covid-19 наподобява най-малко 2 пъти по-голямо, в сравнение с при грипа.

При всяка зараза R0 е основен параметър - базовото репродуктивно съответствие (или базово репродуктивно число) е предстоящият брой случаи, генерирани непосредствено от един случай. Най-просто казано, в популация, която е податлива на зараза, един инфектиран човек ще популяризира заболяването към R0 хора.

Колкото по-голям е R0, толкоз по-заразна е заболяването. Разбира се, R0 може да варира в другите популации и най-вече се дефинира приблизително, само че това е решаваща междинна стойност. Стойността на R0 на ковид не е добре избрана, защото това е интензивно огнище, множеството оценки го дефинират към 2 - 3,4, до момента в който R0 на грипа е 1,3. Това може да не наподобява като огромна разлика, само че когато се приложи върху цялата популация, тя нараства фрапантно.

Covid-19, както наподобява до момента, е по-заразен от грипа.

Картината се трансформира, когато се прегледа на степента на смъртност.

Ето коефициентите на смъртност, следени до момента, по възраст за Covid-19:



 и за сезонния грип:



Останалите колони са там - просто са прекомерно дребни, с цел да се видят. Причината, заради която грипът убива толкоз доста хора, е, че преди всичко заразява  доста хора - в случай че те имат сравним брой случаи, евентуално ще забележим доста повече смъртни случаи, породени от Covid-19.

Така че това е огромна част от повода, заради която всички обръщат толкоз доста внимание на Covid-19: това е свръхгрип, доста по-мощен от грипа. Освен това е чужд и в действителност не знаем доста за него.

Например дали ще го има през лятото или не.


 
Положението е такова, тъй като Covid-19 е много ново и недобре разбрано състояние и не знаем по какъв начин ще се развие и липсва ваксина или лекуване за него.

Междувременно ваксини против грип съществуват от години и макар че степента на имунизация към момента ниска, имунизацията е налична и може да бъде употребена за уязвими и рискови групи от популацията. За тежки случаи също има лекуване, което оказва помощ да се изясни за какво степента на смъртност от грип е толкоз ниска.

Освен това грип няма през лятото, само че не сме сигурни дали с Covid-19 ще се случи същото. Всъщност има доказателства, че това няма да е по този начин, защото заболяването се популяризира в страни като Сингапур при температури над 30° C.

И най-после, броят на случаите продължава да се усилва. Не знаем по кое време ще спре и е разбираемо, че всички желаят това да завърши допустимо най-бързо - само че няма гаранция.



Коронавирусът всъщност има сходни признаци на грипа, само че наподобява е доста по-опасен. Не знаем дали ще спре през лятото или може да стане сезонен. Не знаем какъв брой време ще продължи, до момента в който не се откри ваксина и лекуване, макар че на доста места се работи и има прогрес.

Това не е Апокалипсис, само че си коства да се отнасем към него съществено, доста съществено. В края на краищата, сезонният грип ни стига.

Какъв е методът да се ограничи пандемията може да прочетете тук.

PETEL.BG приканва жителите към успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР